Posts

Showing posts from February, 2017

#zloveverses Al- Takathur

Image
Bismillahirrahmanirrahim­čśë
Jadinya untuk first surah or love verses yg saya nak share adalah surah al- Takathur, surah no 102, Juz no. 30 and ada 8 ayat yg diturunkan di Makkah. Kenapa pilih surah ni, boleh tak ckp random.Allah takdirkan untuk mula Dengan surah ni yg Bila aku belek belek asyik Keluar surah ni je, so maknanya apaa. ­čśŁ­čśŁWell, surah at Takathur adalah surah tentang bermegah megahan yang kata lainnyaa orang yg sombong Dengan harta kekayaan Dia, yang focus hidupnya adalah Dengan kemewahan.  Dia sibukkan diri Dia untuk mencari keuntungan, harta dgn niat untuk org pandang Dia tinggi. Ala maksudnya mcm Kau Kerja sungguh sungguh tu untuk dpt 'nama' pangkat Dan harap Kau disanjung tinggi oleh orang ramai, and Bila Kau ke mana mana orang kagum yg teramat Dengan kekayaan Dan kejayaaan Kau and Kau sangat amat Bangga Dengan apa yg kau capaikan Dan menunjuk nunjuk.
Amboi,Panjang pulak penerangan pasal kemegahan hidup ni, point asal tak sampai lagi. ­čśé
Basically, Surah At-…

#zloveverses

Assalamualaikum :)

so I decided to start a new thing. #zloveverses . Haha, takde apa pun actually cumanya sesuatu yang memang dah lama saya nak buat, tapi tak buat buat, kenapa ntah, Stn banyak sngat, makan benda syubhah la tuu. eh. Astaghfirullah, moga Allah jauhkan. :'(

Permulaan ini untuk satu yang bermanfaaat untuk 'saya' , 'aku' yang akan datang, yang mungkin saat itu sibuk main perasaan konon tengah onak dan duri tapi hakikat sbenar hanya kena blue tick kat whatsapp. haila.

Disebabkan ada masa yang agak free sekarang dan sebelum masa yang sibuk itu datang, ayuhlah kita manfaatkan masa yang diberi oleh Allah ini sebaiknya! dengan izin Allah, moga Nor Izzati Zafirah Azmi menjadi Muslim yang Produktif sehingga akhir hayatnya, Amin Ya Rabb :)

Bismillahirrahmanirrahim, chaiyok!!

#zthoughtoftheday five

Setiap orang ada cerita dia sendiri, ada plot tertentu dalam hidupnya
Setiap orang ada tawa dalam harinya, ada senyum yang panjang dan menenangkan
Setiap orang ada air mata yang hadir tanpa di pinta, yang jatuh tanpa jiwa
yang rasa itu macam adanya rasa. Allah itu maha Adil, Susah bagaimana, resah, pahit, mencengkam
Semua itu hanya seketika sahaja. Bagaimana kita corak rasa selepas itu. keyakinan yang kita rasa, Tentukan dengan kebahagiaan dan ketenangan.

Jangan biar rasa marah, hiba, suram itu mengikut sama rentak kehidupan dalam cerita kita,
Dia beri hidup di dunia in hanya sekali, Biarlah yang sekali itu yang terbaik, yang kita kagum bila kita ingati kembali, yang kita rasa bangga bila kita kenangi nanti.

Jangan biar larut hati yang malap itu masuk dalam senyum tawa yang indah itu. Terus yakin dengan masa seterusnya. Yakin dengan ketentuan-Nya. Dia letak kita sudah pada tempat-Nya cuma bagaimana cara kita plot "rasa" dalam cerita kita itulah bezanya.