Saturday, December 10, 2016

#zthoughtoftheday two

Assalamualaikum 😉 sebelum tidur rasa macam Nak share ni, Baru je tadi terbaca macam cucuk amat rasanya Dengan kondisi soul tu. Haha

💕Hati yg Baik Dan konsisten adalah apabila sesorang itu Dengan Allah semakin taat, Dan Dengan manusia beri manfaat.  💕

So Bila fikirkan balik kena lah Dengan konsep hablu Mina Allah, hablu Mina Annas yang directly maksudnya hubungan Dengan Allah,hubungan Dengan manusia.  Dan broadly, Bila kita ada hubungan Baik dgn Allah, InsyaAllah automatically hubungan kita akan Baik dgn sesama manusia. Jadinyaaa, jadinya apa? 😝 jika hubungan kita Dengan manusia pun macam agak longgar or ada je selalu tak kena or mcam tak boleh Nak ngam tu, kemungkinan (harus paham konsep kemungkinan ya) besar there might be something wrong jugak Dengan ibadah kita, Dengan hubungan kita Dengan Allah.

Aku seakan lupa konsep ini yang sebenarnya memang logik untuk brain sangat tinggi. Konon kita dah jaga hubungan Baik Dengan Allah, ni orang tak senyum balik pun dah 'eh eh eh Dia nii, Tarik balik senyuman kan ' ngomel ngomel dalam Hati. Rasanya Tidak sampai lagi rasa ikhlas tawadduk lillahitaala tu. Teringat satu quote dulu dulu pernah Baca, jika kita letakkan Allah di Hati, dalam diri kita dunia ini telah kita kuasai. Meaning here, jika kita fhm Dan aplikasi betul betul konsep tauhid tu, InsyaAllah dunia ni dlm genggaman kita termasuklah hamba hamba Allah yang lain.

Namun begitu, perasan tak manusia ni ada satu perasaan tu yg selalu ada je tak kena Dengan manusia yang lain, yg mcm astaghfirullah tengah elok elok gembira tertawa bersama tiba Tiba datang Si penjahat berhati busuk tinggalkan tompok tompok hitam dlm landasan Hati yg buat kita dua tiga kali cari kesalahan sesorang tu, kan kan kan? Betul tak? Or is it just mee? Haa sedihnya lah camtuu, kenapa susah sangat Nak sngka Baik? Sampai kadang kadang tu saya nangis Kat diri sendiri yg mcm sibuk Nak #cepatperasan negativity orang lain. Padahal tahu je cerita yg Rasulullah s.a.w. sendiri  pun akan treat orang yg Baginda jumpa sebagai best friend, smpaikan orang tu rasa mcm ada special place dalam Hati Baginda. Huuu. AllahuAllah,  moga Allah pelihara jiwa saya Dan anda anda semua yg membaca (zati yang akan datang as I'm the only one yg Baca blog ni hahahahaha). 

Moga kita sendiri terus Cuba pelihara hubungan rapat Dengan Allah Dan seterusnya hubungan rapat Dengan manusia.

Okay, selamat malam! Udah tiga pagi ini. Moga terus istiqamah zati 💪

Friday, December 9, 2016

#zthoughtoftheday one extra

Hii assalamualaikum, buat apa tuu?

Susah juga untuk menulis ya? Bila mana terlalu banyak cerita yang mahu bicara. haha. so keep calm zati and trust yourself. eh macam tak relevance je. >.<

So, the first cerita yang i wanna share is actually takde lah apa sngat. It just me yang mengada rasa macam tu. Tapiii, Allah teaches me well. Macam please zati wake up and face it. You know, alhamdulillah i just graduated my Master Degree so now preparing untuk PhD, then tak tahu lah kenapa mengapa tertapa aku begituu, i was like so down yang amat amat. Entah. mungkin because of the surrounding kot yang macam everyone semua dah bekerja yang macam you know berkerjaya, ada duit untuk bagi pada parents and meee?? I got nothing to give yang sikit sikit je boleh bagi. ENTAHKENAPA. And at the same moment dalam perasaan cerita ni, I went to a seminar yg mcm preparation untuk phd astaghfirullah, subhanalla, semua orang yang hebat hebat, yang SANGAT BERPENGALAMAN okay, like who am I, who am I, saya hanyalah gadis berumur 24 tahun yang baru sahaja menghabiskan pengajian ijazah sarjana yang ibarat kura kura dalam bidang penulisan ini yang like gedebuk gedebak banyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak tak terkira ilmu research yg i need to learn. hye, such tiny lady with big figures. memang jujur tak terkata, yang saya sngat down sebelum(BELUM RASA LAGI) , ketika dan selepas program tersebut. yang lagi kelakar si budak gemuk ini duduk betul betul di hadapan penceramah penceramah yang semuanya professor belaka yang bila if nak kena kira berapa orang perempuan, saya akan jadi yang pertama dalam kiraan tersebut. 

its hard guys, bila ( sorry to say this, banyak sungguh saya dah tulis then tiba tiba internet tak connected dan sungguh kelakar lagi 'dia' tidak automatically save lalu segalanya telah hilang ibarat rasa cinta pada stranger yang jumpa di hari konvokesyen)

kerana saya sudah mengantuk untuk menulis kembali, terimalahhh......


selamat jumpa lagi. moga Allah sentiasa pelihara setiap keputusan yang kita buat dan laksanakan, amin. moga Allah rahmati hari awak !! 

#zthoughtoftheday one

Assalamualaikum !
hii udah lama ya nggak ngomong di sini, waduh waduh bicara endon saja.

haha

alhamdulillah syukur di atas nikmat yang diberi, hembusan nafas yang selari, senyum, gelak tawa yang masih terukir. terima kasih Allah atas nikmat masa, kesihatan dan kesedaran yang subhanAllah banyak onak durinya . Selalu, ini saja yang mahu aku kata, terlalu banyak memori yang mahu aku coretkan yang mahu aku letakkan bersama. seronok saja menulis di sini yang di mana pembaca yang kemungkinan hanya sang penulis ini. supaya aku di masa nanti boleh terbayang rasa gembira dan kelapangan jiwa waktu itu jika jika aku di masa itu rasa kecewa gundah gulana.

lalu saya akan cuba merealisasikan impian yang tidak seberapa si penulis ini untuk menulis setiap hari sekurangnya di dalam blog ini dengan sertakan permulaan #zthoughtoftheday

moga Allah rahmati dan mudahkan urusan anda sentiasa :)

terus senyum dan melangkah

Limfoma dan Chemoteraphy

Satu hari harap aku punya masa untuk nukilkan kisah ini, kisah yang tak pernah terlintas di benak fikiran. Tawakal dan kasih sayangNYA saja ...