you seee, im a believer, i never lose hope !

astaghfirullahalazim. astaghfirullah. astaghfirullah -


 bismillahirrahmanirrahim :)

 apa khabar hati? apa khabar iman dan bagaimana rentak jiwa ?

Allah, sepanjang cuti ini pelbagai isi, ragam, jiwa yang hadir di hati yang rentaknya berbolak balik ini. sebab apa? sebab ini adalah cuti yg pertama yg saya benar-benar berada di rumh. benar-benar bercuti . * and i love it ! . yang segala jenis program saya letak tepi sebab saya ingin menghargai cuti ini sebaiknya . yang dengan rela hatinya saya menolak ajakan-ajakan tersebut. yang kadang kala buat saya buntu mencari jawapan mencari alasan sebaiknya. ehem.


 sungguh, walau kita bercuti, jangan biar diri kita pun bercuti, jangan biar hati, tubuh badan, perilaku juga cuti sungguh, cuti ini megajar aku bagaimana pentingnya mejaga hati. sungguh ! sebab syaitan ni kreatif tau. dia tahu kita tengah free, takde apa nak buat then dia menginovatifkan *erk, ada ke ayat ni -.-' caranya untuk tari perhatian kita. sbgai contoh, : ala, tidur je la balik, awal sangat ni nak buat apa2, kan nyaman tidur lepas subuh. ohh. jum berheaven sebentar bersama katil yang empuk tuu, let's jump together ! ohh. yeah! - tak payah la baca al-Quran ni, zohor, asar , maghrib, isyak ada lagi. baik sambung baca buku ni, and ends up sampai esok tak baca. Allah :'( and etc s ni ( sbb myampah n benci sangat kat diaorg ni mls rsa nk type nama panjng2) akan prioritikan perasaan lebih dari hati,


 if korang pena perasan. kadang tu tak rasa pun nak buat benda tu, n sometimes macam u guys did aware about something, tapi at last korang abaikan, sebab nak menangkan persaan tuu. remember, the MAHAKARYA BATTLE OF THE HEART IS - INNERSELF - NAFS ITSELF. sebagai contoh, ada kadang -kdang tu sibuk salahkan external environment, sbgai contoh - aku tak boleh nk jadi macam selalu, sebab persekitaran aku berbeza, kadang-kadang saja ikut sama arus, sbb ehh, aku tak macam ni, aku just ikut n sokonng diaorg je, but, my innerself duk gitu pong. kadang-kadang environment dah lain sikit kata tak boleh nak stay dgn persekitrn, n etc. 

tapi masalahnya semua adalah disebabkan hati. hati kita y'alls . check balik, betulke hijrah dan perubahan kita kerana Allah, betul ke niat kita kerana Allah, betul ke aku ni buat segalanya kerana Allah, ke sebenarnya aku nak tarik perhatian oraang, atau nak sedapkan hati, atau hanya utamakan pandangan manusia, atau hanya nak lwan dengan kawan lain, maksudnya, shabat kita, da berubah ohh, tak boleh jdi ni, i need to be better, MUCH better. haa. katanya ! atau nak ehm2 ehm2, suami soleh ? * bukak mata , tarik tudung orang sebelah, duduk bersimpuh, eheks ! dsb. Allah, jauhkan, jauhkan, jauhkan. :'( . takutt. banyak sangat firman n Hadis berkenaan ini. rugilaaah. rugi yang amat, sebb pahala kita setakat itu. stakat tu je. n Allah laknat bagi mereka . huuuuuuuu. :'( 


sahabat, it's okay. it's okay jika korang terbuat salah,
  it's okay korang tiba2 rasa jauh dengan Allah 
it's okay korang rasa terbuat dosa . (sama ada besar ataupun kecil ) 
it's okay jika korang mcam risau sama ada Allah masih bersama engkau.
 tapi, just remember that

 - He hasn't moved an inch -

 Dia sentiasa ada, Dia sentiasa menunggu kita, menunggu luahan kita. menunggu kita dan menerima kita seadanya. sentiasa, dan selamanya. He never failed to do so. because He loves us, too much. jika tak takkan Dia nak gerakkn hati kita perasaan bersalah tu, sebab DIA MAHA Mengetahui yang kita ni masih timbul kasih sayang itu, masih sentiasa ingin mencari tentang dirinya, masih sentiasa Rindu kasih sayang-Nya. sejak dulu, sekian, dan selamanya, sebab itu fitrah, dan sebab yang paling utama, sebab Dia Pencipta kita, dan sentiasa yakin akan hamba-Nya yang dicipta sebaik-baik kejadian akan menjadi khalifah untuk di muka bumi ini. insyaAllah :) 

sahabat, jangan mudah letih, dan mengalah. ayuh, bermujahidah lah, bertarbiyah dan berdakwahlah. kerna semua pasti tahu mujahidah itu pahit, kerna syurga itu manis. aku yakin, pasti anda , awak dan kamu mahu bertemu mereka yang disyangi di syurga n sudah tentu, berjumpa dengan Pencipta kita dan Rasulullah tercinta :') 


ayuh, Allah allows u-turn, ubahlah, tiap detik seterusnya bukan di tangan kita, tapi di tangan Dia. saya tahu susah nak tinggal bnda yang mmng da hardcore dgn jiwa kita, tapi lawanlah,sepak terajang, tak kisah lah guna apa jenis taekwando, silat,wushu, wrestilng or ppe pun, sbb ingatlah, Pencipta kita sentiasa melihat , menunggu bila agaknya hambanya ini datang kepada-Nya, sharing2 cerita kepada-Nya :) and yg paling best. you never walk alone !!! kita semua pun duk sibuk berkunfu hastle dgan nafsu sebab nak kejar cinta Ilahi yang sweeeeeeeeeeet muwiiiiiiiit nii. hihi :)  



I am a Muslim' is far more than a cultural identity or an inherited title. It is a continuous struggle; an every day choice!

okay, assalamualaikum


p/s ohh ya, to my dearest sista : sya, don't give up ! srikandi muslimah tidak mudah putus asa, walau susah mana, Allah is with u right ? just do the best ! Allah will do the rest. insyaAllah. the license is yours, n go change the world ! ati loves youuu :)

Comments

Popular posts from this blog

“For every matter there is an appointed time given.”

#zthoughtoftheday one extra

#zthoughtoftheday four