Monday, February 20, 2012

Teman, aku ingin…

Teman tersayang,

Aku ingin kita sebagai Abu Bakar As-Siddiq

Persahabatan terjalin kerana Al-Khaliq

Harta di korban bukan sedikit

Cintakan kebenaran,sanggup bersakit

Serta tawakal Ibrahim mulia,

Ketika meninggalkan insan tercinta,

Di bumi tandus,tanpa bicara,

Menyakini Allah sebagai Penjaga,

Aku impikan antara kita seorang Umar,

Berdiri tatkala tunduknya manusia,

Bersuara tatkala diamnya mereka,

Menggerunkan musuh durjana,

Serta senyuman Syed Al-Qutb,

Ketika berhadapan dengan tali maut,

Akidah mantap tidak terrenggut,

Roh dakwahnya tidak surut,

Aku ingin kita seteguh Ibnu Zubbair,

Menahan penahan Hajjaj dengan rela,

Bersama dengan si ibu tua,

Lantas syahid rohnya ke syurga,

Marilah kita menyemai benih Hassan Al-Banna,

Fikrahnya jernih,menggegar dunia,

Merelakan tubuhnya di mamah peluru,

Demi menegakkan Kalam Allah Dan Rasul,

Aku cintakan pemuda Giffari,

Menentang kezaliman walaupun diancam,

Mogakan lahir di abad ini,

Jiwa itu pemuda yang tidak pernah suram,

Aku ingin kita sepemaaf Yusuf,

Tetap mencintai saudaranya,

Walaupun terhumban ke perigi Tua,

Terpisah dari Ayahanda bertahun lamanya,

Aku ingin pusara kita harum mewangi,

bagai harumnya pusara Masyitah,

Semerbak kasturi,

Aku ingin persahabatan ini,

Bisa menjadi syafaat,

Dimakahamah mahsyar nanti.

Fatimah Syarha

Tuesday, February 14, 2012

20:70 A pure heart that seeks the truth will SEE it even if all others are blind to it. A corrupt heart(like Pharaoh) seeks power.

:]

Monday, February 13, 2012

man ana :')


Ana in saaltal-qouma 'anni man ana
jika ditanya aku tentang siapakah aku,
Ana mu`minun sa a'isyu dauman mu`mina
akulah mukmin yang akan hidup sebagai mukmin,
Falya'lamil-jami'u 'anni ha huna
maka ketahuilah semua orang yang aku disini,
Lan anhani lan antani lan arkana
tidak akan terhina ataupun terpesong maupun cenderung

Inni ra`aitullaha fi akwanihi

sesungguhnya aku melihat Allah dalam ciptaanNya,
Wa sami'tul shautul-haqqi fi qur`anihi
dan aku dengar suara kebenaran dalam QuranNya,
Wa lamastu hikmatahu wa faidha hana`ihi
dan aku sentuh hikmahNya dan belai kasihNya,
Fi siratil-mukhtari fi imanihi
dalam sirah mereka yang terpilih imannya,
Ana mus-hafun yamsyi wa islamun yura
Akulah Mushaf yang berjalan dan Islam diperlihatkan,
Ana nafhatul-ulwiyyatun fauqats-tsara
akulah angin meniup tinggi atas setiap pelayar
Al-kaunu li wa li khidmati qad sukhira
alam ini bagiku dan bagiku khidmat yang telah dimudahkan
Wa li man ana, ana lilladzi khalaqal-wara
dan untuk apa aku, aku untuk yang menciptakan semuanya

Ana kaukabun yahdil qawafila fits-tsara
Akulah bintang yang menunjuk qafilah dalam perjalanan,
Wa ana syihabun idza ra`aitul munkarat
dan akulah kejora jika kulihat kemungkaran2
Ma li siwa nafsun ta'uddu 'alasy-syira
tiada bagiku selain jiwa yang menentang kejahatan
Qad bi'tuha lillahi wallahusytara
telah aku jualkannya pada Allah dan Allah membelinya.


p/s ingat lagi dlu form 1 , kitaorg kena pilih lagu arab stiap group, then kene nyanyi, sweet memories :')

Sunday, February 12, 2012

i asked , but







"...But perhaps you hate a thing and it is good for you; and perhaps you love a thing and it is bad for you. And Allah Knows, while you know not."
[ 2 : 216 ]


* click for further :)

Thursday, February 9, 2012




I know you are there Allah.
I know you see my tears.
I know you hear my prayers.
I know you are testing me.
And all I ask from you is to strengthen my Iman so I can handle the struggles in life and have patience.
My Allah. Please keep me safe.

p/s semakin kita mencari,semakin kita diuji, hati yang ibarat tayar kereta, bgantung pada mane ia dipijak, harus dikuatkan dan diutuhkan supaya sntiasa kental . no, yes. sometimes i hate myself yang jahat .

Wednesday, February 8, 2012

enjoy and savor as much as you can, but there must be an end the same as a start

assalamualaikum brothers and sisters, ehh, jap sisters and brothers lah, mesti nak lbihkan kaum sisters dlu kan. hehe, lame x potpet dlm blog, mcm biase banyak bnda nak share anyak bnda nak crita tapi mcm tak tercrita plak. even skrang tga hols rse mcm banyak benda je nak buat. like yes . too much things to do, but yet i love it <3 sngat!

hm, bnyak perisa prsaan aku lalui, yang manis, pahit, tawar dan lbihnye masam ( pekebnde tah ) hmm berakhirnya semester satu bermakna sudah berakhir permulaan pertama aku meningkat ke kehidupan pnentuan aku , first semester . first degree. ehm, what can i say haaahh. entahlaa, i do not know how to describe. meet new persons, hm, mmng obvious sngat lah kan, well, it's karma, kau mcm mula knal2 betul-betul siapa benar2 kawan, dan siapa sebenar sahabat . hmm. taknak la crita bnyak, if nak tau crita just cntct me, *ok, kau mcm pmbwa crita lbih mcm minah gossip* but to me, too MUCH HYPOCRITE in this sem, but MESTI n insyaAllah aku takkn biarkn perkara itu berulang kembali, sbab we learn from experiences jugk kan, also, learn from people surrounds you, ppe pun, adik2, kakak2, ni baby zati nak pesan, please, choose a right person to b friend with, and harus crik kwan yang memang kena dgan jiwa kita, yang boleh kita jadik FULLY diri kita yang sebenar . kalau boleh crik lah seorang sahabat yang sentiasa mngingatkan kita, yang sntiasa menegur kita, dan sudah tentu ape yang dia buat tu hanyalah sebab dia sayangkan kita kerana Allah. LIKE SERIOUSLy, sungguh indAH persahabatan itu berlandaskan syariat islam *angguk laju byak2 kali . betul, sngat sweet, kita sntiasa rse kasih syang antara kita, n rse pshbatan yg lbih bmakne sbab saling mngingati antra stu sama lain , ish, jap. nanti la, buat post lain psal ni,sbab niat di hati nak share gmbr2 spanjang sem1 . hehe so sorry, i'm always like this, but insyaAllah, saya akan post something more educational, eceh. ingat sahabatku sekalian, live bcause of Allah, not bcause of someone or somebody . just b yourself :)

ok, let's start, what i've been through in this FIRST 'HECTIC' SEMESTER :)

1 ) AKADEMI FASILITATOR .

ok, simply as AF . ok, alhamdulillah, tak sngka i can b part of them, AF ni bukanlah under universiti but sudah dinaik taraf sbagai KELAB BELIA FASILITATOR under Kementerian Belia dan Sukan yang di mana, stiap batch hanye 11 orang dipilih dn melalu 4 interview yg berbeza. ( amik kau, da mcm buat krngan drjh satu). hm, memang x harap sngat dpt kann, sbab rmai pun minx, n *yg part jhtnye dpat tngok gmbr2 first interview, then nmpak ssorg yg korg knal g intrview jugk, n kate, eh, dia ni pun pgi jugak, hee. hisy, zati. tak baik2, bhave yourself ples, nak crita pnjng da ngantuk .(mngade pulak dia ni, but yes, saya sngat sleepy right now:'(
so just ltak gmbr je lah ye :)


















2) TAMAN NEGARA PAHANG WITH kelab penyayang UITM :)

- sangat sngat sngat best . pengalaman yg sngat mmuahhhx . hm, sorry mmng da tkde mood mnaip, so just take a look at the pictures j kay !



























































3 ) program hembusan kasturi- rumah anak-anak yatim :)
















































- ok, korang, sebenarnye banyak lagi tapi saya dah mcam lalat hmpir pengsan sbab bau perfume papa dah ngantuk sngat dah ni, maaf lah ye, insyaAllah, next time saya smbung, as a part 2 - eceh kau, da smpai berpart2- dah, cukup. kau x pna tpati pun jnji tu kan, lalu usah berjanji. *ckp dgn diri sndri, maaf skali lagi, ala, buknnye ade org bce pun blog hang, so no worries. sje nak share2. hehe. till then, insyaAllah :)
p/s .. DAN BOLEH JADI KAMU MENYUKAI SESUATU SEDANGKAN ITU MEROSAKKAN KAMU. DAN ALLAH MENGETAHUI SEDANGKAN KAMU TIDAK TAHU. 2:216 yeah, sntiasa bermuhasabah ya shabat2ku yang tercinta! <3

Limfoma dan Chemoteraphy

Satu hari harap aku punya masa untuk nukilkan kisah ini, kisah yang tak pernah terlintas di benak fikiran. Tawakal dan kasih sayangNYA saja ...