Posts

Showing posts from March, 2011

Rabihah Amanina

Image
Instead of counting candles,
Ortallying the years,
Contemplate your blessings now,
As your birthday nears.
Consider special people
Who love you, and who care,
And others who’ve enriched your life
Just by being there.
Think about the memories
Passing years can never mar,
Experiences great and small
That have made you who you are.
Another year is a happy gift,
So cut your cake, and say,
"Instead of counting birthdays,
I count blessings every day!"
By Joanna Fuchs

P/s thnks 4 the memories, thnks 4 everything babe! syg ko rabihah amanina !!! <3

realiti kita

aku setuju kata itu. buatapa kita sanjung orang yang x beri manfaat pada kita , bayar mahal-mahal beri first class yg tugas dorang hanya menghiburkan kita dgn cara yg tidak bermanfaat. hiburan itu perlu. tapi hanya sampai itu. bukn perlu dilebih2kan.

kenapa maruah seorang artis dan imam itu perlu diperlainkan? diperbezakan?

mcam ustaz itu ckap sahabat beliau seorang imam dijemput ke satu karnivl untuk memberi cramah . ok. ustaz itu trima . lpas blik rumh bukak cek. alhamdulillah. daptla seribu lebih untuk satu malm. lpas tu, dberitahu oleh satu sahabt lain. ye. ade artis lain yg djemput juga untuk manyanyi, membuat konsert di situ. aduhh. sungguh hebat layanan. diambil limosin, siap diberi tmpat tinggl, pulangn yg diberi masyaAllah berpuluh ribu, hanya nyanyi dua lagu walau stgah lagi mungkin diperhabiskan oleh audience slapas dihadpkn mikrofon pde mreka. hmm. ustaz itu yg perlu membwa kreta, tinggl keluarga hnya memperoleh seribu lbih . begitukah perbezaan maruah artis dan seorang i…
aku tidak rasa apa .

masih kosong .

bukan riak .

niat memberitahu , niat memperkenalkan.

itu aje.

hidup dgan pgangan. cukuplah terleka. seiring pun compulsory .

aku pun jadik keliru , kenape masih tegap . masih static. walau minda mcam penuh dibuka.


hidayah-Nya . memang. susah nak anggap . aku kena kuat. kuat tahan. kuat diri. kuat otak. kuat hati . kuat IMAN . susahla macam ni ye?

sape yang tak terbuka minda pun kita tak tahu , sampai semua taknak mngaku

cukup dgan tuding jari, kau , aku, ohh tidak , mereka ,buknlah dia .


kata da dalami. ahh. tipu. tipu dgn diri, tuhan, dan manusia. sungguh munafik atau asi ?

cukuplah dgan prejudice, diskriminasi atau stereotype kau orang itu ( ok, ini mcm sub-topic psychology kau saja -.-' )

tak2, bukn aku nak menagata, tapi itu hakikat kehidupn ni, mcm orang kata hakikakt dunia. orang mudh buat hasty generalization, ala, mcm makcik2 yg slalu sibuk psl ko, cube skali ko buat bnde plik. sah2, dorg assume camtu la korg eh? lupe dah ke quote. don't ju…

aku,dia dan pustaka biru

hebat berkata, hebat bicara
hati calar , hati hiba

itu yang kita sama-sama nak.

kekalkan. potensi tu yang buat kita mesra kan?
aku suka,
smpai kondisi hati aku jadi kebal. kebal dgn warna. memang sudah cukup.

sebab itu yang kita sama-sama nak.

sampai aku dan kau keliru
sampai aku dan kau pura-pura tak tahu
sampai aku dan kau jatuh terkulai
sampai ko dan aku rasa benci diri.

hebat.

sebab itu yang kita sama-sama nak.

sampai aku letih
dan tertewas.

dah. aku memang jatuh . sampai tak tersedr, tak knal dri, tidk mengerti,tak berada di realiti, tidak berpijk di bumi hakiki. sampai NEUTRAL

akhir kata, aku memang terluka. walau hati masih sayang .

macam lawak ohyeah !

Image
last weekend, ayah saya bwak la pgi warisan cafe, royale chulan hotel, mkn2. coz nak celebrate something. then, guess sape aku jumpe? haha.


isn'it funny? ok. tak. it just like. hm? kan? first lady of malaysia weyh . memang sume orang teruja kot jumpe BELIAU . ok, aku sorg je excited mse tu -.-'




datuk azmi and datin norhaliza :D

thanks pa n ma, for everything . <3


>
my only lil brada- sangatla MALAS


then, if u meet my genius brada, you'll be like this. he is sooo superb genius!

my only lovely sista yg blh kuar shopping same2. genius maths ni!
like papa said-our puteri bongsu-
bside my sis, is my mak sdara. single lagi tu. anyone? ( imemangsukejadikmatchmakercamnie!)


singgh pavi jap. mama nak shopping. i hate shopping! :p

Freedom is the oxygen of the soul. ~Moshe Dayan

Image
the feeling is just like this.
and justjustjustjust ( justwanttomakeuguysfeelannoywiththisword.hehe) only for two days i got a very packed day. will story later. insyaAllah. n of course i've planned my holidays very well n hopefully menjadi lah sume kan? insyaAllah ;D

saya macam tak final kan? -.-'

LIFE AS I SEE IT:BY PROF.DR.MUHAYA

Many times I've been asked questions like, what inspires me in all my endeavors. So my answers to these kind of questions are based on three purposes in my life as a muslimah.

1. To be the servant of Allah.
2. To be a khalifah.
3. To do things in my circle of influence according to the rules and regulations of Allah.

Whatever I do, I make sure it is in alignment with these 3 purposes. As a servant to Allah, we do not question Allah's order. As a muslim, we have to love our muslim brothers and sisters the way we love ourselves apart from loving non-muslims. So in whatever I do, I like to treat others better than the way I want to be treated. In this act, I do things to the best of my ability in almost all circumstances. As a khalifah, I have to lead myself, my children and my organization as well as my community. In order to be a leader, I have to have certain qualities that will be exemplary in nature to those under me. In this contact, I try to l…

you are not my blazer anymore

i love psychology but yess, it was hard. ngahaha. essay , alhamdulillah, all the spot questions msuk, but objctive dier, haish. rase mcam nak hantuk2 kepala den guling2 smbil geleng2 kpala, ohh. my sush bbenor. but salah aku jugk coz terlalu cnfidnt nak jwb essay je then suke2 hati lupe objctive. n of course i don't expect a+ in this subject. soo sad lah! tape ah, semua yg berlaku ade hkmahkan. n things happened sebab dri ko jugk kann? pdan muke, skarng pgi study law 3 plak. ni WAJIB bagi a+ :p confident itu pnting lah weyh. hahha.

P/s sama2 lah mendoakan kesejahteraan diri dan seluruh umat islam yang berada di muka bumi ini, jika Allah mahu tunjuk kekuasaan dirinya, Allah akan tunjuk. disaat kealpaan kita, Allah sedarkan diri kita dgn bencana2 ini. Allah maha Berkuasa. hidup ni tak berpnjangan. bermuhasabahlah . nak ckap byk, tapitapitapi i tak hbis study lagi yaww. korang, sama2 lah buat solat hajat n taubat yee. tanda2 kecil hari kiamat smakin dkat. cukupkah segala amalan kita,…

nice one, :D

Babak 1

Sop: Kau tahu tak, Zetty tu dulu free hair.. Tiba-tiba je datang kesedaran nak pakai tudung.

Meon: Ye ke??!! macam tak percaya je..

Sop: Ha ah.. ok gak la.. dalam majalah sekolah ada lagi gambar dia.. kau nak tengok?

Babak 2

Pada suatu hari Sop dan Meon sedang berjalan-jalan di kotaraya London. Tiba-tiba mereka terlihat kelibat seorang wanita bertudung labuh ala-ala filem Ketika Cinta Bertasbih (KCB).

Sop: Eh, ada gadis mcam dalam KCB la...

Meon: Mana? Mana? Mana?

Sop: Tuuu...tengah jalan ramai2 depan Madame Tusod..

Meon: Ooooooo..... macam kenal, yang pakai tudung kaler merah jambu tu ke?

Babak 3

Sop dan Meon menyambung kembara cuti musim bunga mereka di bandaraya Dublin. Cuaca semakin panas.

Sop: Astaghfirullahal azim, singkatnya skirt minah saleh tu...tak solehah langsung...! !

Meon: Eh ye ke? Yang mana satu? Yang skirt oren tu ke?

Sop: Tak, yang kaler biru , blouse biru muda tu..

Meon: Ha ah la..betul lah cakap kau...

Ada apa dengan mata?

Untuk jadi hebat, kita perlu menutup dan menundukk…

just be you

Image
mari bergelenya untuk seketika, smlm da last class, n blabla. mls ah, let's the picture above elaborate the thesis statement .

saye nak final daaaa. asasi law! muahaha. alhamdulillah. moga dapat habiskan dgn cmerlang, gemilang dan terbilang. majulah sukan untuk negara yee. -lari topic again -.-'-


ouh, yes. final is around the corner.

r u ready?
- no comment


p/a AYUH BERPERANG SEGALA, BIAQ LA TUNGGANGLANGGANG SGALA, AYUH CUJEB LAW SUME, COME TO BIG MAMA, LET's MIX WITH ME, STICK TOGETHER TILL 18 MARCH YA DEAARR. <3
PRAY ME ALL THE BEST . INSYALLAH- PRAY HARD,WORK SMART-