Tuesday, November 30, 2010

it's time to change

perasaan blh berubah eh ?

semangat pun same eh ?

betul .

iman pun blh turun naik. inikan pula perasaan

stop it zaty.

jgn cuba copy community .

mereka kurang kisah kau

buat kau kisahkan ?

pelik .

aku jadi letih

mungkin itu problem aku

it's really hard to cope . but SURELY I was trying

tapi aku jelik . aku manusia. dorang pun same .

simpang-siur, bercampur baur . mungkin ada makna . mungkin ada baliknya .

you're just limiting yourselves too much kot ? entah .

ALHAMDULILLAH . aku ada agama . ada Allah di sisi aku. buat aku kuat

cuba bangun . cuba hadap . focus dgn niat yang sebenar . moga aku dapat kekalkan kekuatan ini .

zaty, remember sucess often goes to those who dare and act, it seldom goes to the timid kann ? haih.

di balik hujan ada pelangi.

kita belajar melalui kesalahan.

diri perlu dare and act .
suka hati orang nak kata ape . ade hati . ade selera. semua berbeza . hak mereka.

time being so fast . kau terleka , memang hanyut .

Monday, November 29, 2010

Mengapa Hawa tercipta saat Adam tertidur dan Hawa melahirkan saat dirinya terbangun?

Seorang laki-laki jika dia kesakitan, maka dia akan membenci. Sebaliknya wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya,, Seandainya Hawa diciptakan dari Adam As saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari sulbinya, hingga dia membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa. Sementara seorang wanita akan melahirkan dalam keadaan terjaga, melihat kematian dihadapannya, namun semakin sayang dan cinta nya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia akan menebus nya dengan kehidupannya.


Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu(jantung, hati nurani). Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikan nya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua. Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang istri yang penurut.


Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang dikabarkan oleh Nabi Muhammad SAW, “jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya.” Maksud nya adalah dengan kebengkokan tersebut adalah perasaan yang ada pada diri seorang wanita yang mengalahkan perasaan seorang laki-laki.


Maka wahai Adam janganlah merendahkan perasaan Hawa, dia memang diciptakan seperti itu. Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu berarti dia sedang menangis di dalam hatinya. Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf. Dan wanita sulit untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang ,,,,,
i'm wondering why suddenly a lot of blogwalking in my shoutbox ? it looks weird. mcam tiba2. know what ? like extremely abruptly . msih pelik . aku tak bw mane2 blog pun . haish. stupor.

Friday, November 19, 2010

new part is begin with full of zealous . insyaAllah

ok. tak smpai berapa minit aku akan bergerak ke uitm shah alam. kolej mawar .

akan bermula revolusi baru . semester ke-2 . atau final sem insyaAllah.

moga aku hbiskan course ni with flying colours ! owyeah! he3

doakan aku .

this sem could be tough . with 7 subjects

hope to get nice roommtes

hope to be the best part of myselves

no more honeymoon sem

no more at all

this is your last .

insyaAllah .


BEL 332-ENGLISH FOR PRE-DEGREE LAW 1
BEL 342-ENGLISH FOR PRE-DEGREE LAW 2
MTC037 - INTRODUCTION TO LAW II - B - 661671
MTC039 - INTRODUCTION TO SOCIAL PSYCHOLOGY - B - 661672
MTC087 - INTRODUCTION TO LAW III - B - 661673
MTC088 - CONTEMPORARY GLOBAL ISSUES - B - 661674
MTC099 - ECONOMIC ISSUES AND PROBLEMS - B - 661675

CHAIYOK ZATYRAINZ !! :)


Wednesday, November 17, 2010

You can't keep hiding from the truth.

uitm shah alam

tmpat aku mula bertatih

mula belajar

mula mengenali


mula memikir

mula hadapi

mula sedar

mula fahami

apa itu kepentingan agama

apa itu kewajipan

apa itu keperluan

apa itu kasih sayang yang dibentuk atas nama SAUDARA ISLAM

syukur, aku mula berfikir, berfikir dan masih berfikir .

mulanya, aku pkir ohh, ya menutup mahkota sekadar memadai ,

menutup tubuh badan dgan membalutinya sudah enuff .

namun bila bersama mereka buat aku berfikir dan mula belajar . mula kenal keperluan untuk diisi demi msa depan , demi ISLAM itu sendiri .

membuat aku berpikir aurat itu penuh, syumul . alhamdulillah, ALLAH letak aku di tempat yg indah . ALLAH letak aku bersama mereka . syukur . aku msih ingin belajar dan belajar .

aku cintakan ukhwah ini :D





kenapa pakai tudung besar2 ya ? tak rimas ke ?

Pada suatu petang....berhampiran surau Fakulti Perakaunan, UUM.

Seusai solat, saya mengambil tempat di sisi seorang perempuan melayu yang tidak bertudung. Sambil saya membetul-betulkan lipatan tudung, perempuan di sebelah saya menegur.

" Awak, boleh saya tanya?"

"Hmm, iya..boleh" Jawab saya sambil tersenyum.

"Kenapa awak pakai tudung besar-besar ya..tak rimas ke?" Dia bertanya.

Saya terdiam. Tak menyangka, itu soalannya.

"Tapi kenapa ya?"

"Tak ada apa-apa..saja nak tahu, sebelum ni tertanya-tanya sendiri je" Dia menjawab. Kelihatan dia benar-benar ingin tahu.

Saya tersenyum. Fikiran ligat berputar mencari jawapan yang sesuai. Lama merenung jauh, akhirnya tercerna satu idea.

" Hmm...sebelum saya jawab soalan tu, saya nak tanya awak dulu,boleh?"

Dia mengangguk

"Kenapa ya kalau kita naik kereta digalakkan pakai seat-belt ya? " Saya bertanya dia kembali tanpa menjawab dulu persoalannya.

"erm.." Dia berfikir smbil tangannya memegang dagu mencari jawapan.

" Sebab nak selamat la. kalau apa-apa berlaku, atleast kecederaan tu tak la teruk" dia menjawab ringkas.

"Ok, tapi itu kalau berlaku kemalangan kan. Macam mana pula kalau orang yang pandai dan cekap dalam memandu. Perlu ke dia pakai seat-belt ? Saya bertanya lagi untuk menduga.

"Eh, kenalah pakai jugak. Even dia dah cekap memandu like Michael Schumache, kenalah pakai jugak sebab kemalangan tu tak mengira siapa..kan? Satu lagi, kadang kemalangan tu bukan sebab kita pun, tapi ada kes kemalangan sebab pemandu lain yang tak berhati-hati akhirnya kita yang menjaga ni pun menjadi mangsa, kan?" Dia bertanya kembali.

"So, apa kaitannya kesalahan pemandu lain dengan selt-belt pulak" Saya terus bertanya.

" Yelah, nak menunjukkan bahawa selt belt tu sangat penting sekarang, sebab pemandu-pemandu jalan raya bukannya semua berhemah. Jadi untuk keselamatan, pakai seat-belt. Kalau dilanggar sekalipun kita tak la cedera teruk atau tercampak keluar"

"Tak rimas ke? kadang orang-orang tak selesa pakai seat-belt, katanya rimas"

"Alaa, nak selamat kenalah tahan sikit, kan..soal keselamatan, kena jaga"

Saya tersenyum mendengar penerangannya. Hampir sampai pada tujuan persoalan.

"Hmm, itulah jawapan saya pada persoalan awak tadi. Kenapa saya bertudung besar."

Dia terus memandang saya dengan dahinya yang berkerut.

"Ok, lets me explain ya. Persoalan kenapa saya pakai tudung yang besar-besar sama sahaja dengan jawapan awak tadi tentang kenapa kita pakai seatbelt bila memandu. Tujuannya sama. iaitu keselamatan" Saya menjawab mengikut jawapannya pada persoalan tadi. dan dia semakin merenung saya sambil berfikir.

"Tapi kalau tak pakai seat-belt, tak apa-apa kan? Tak berdosa, kan? Asalkan kita yakin kita mampu memandu dengan baik.Tapi yakin ke kita bila kita memandu tanpa memakai seat-belt walaupun memandu dengan baik dan berhemah, kita akan selamat?"

Dia menggeleng kepala tanpa suara.

" Hmm, thats why saya cuba menjaga keselamatan hidup saya dengan tudung yang besar. Sebab saya tak tahu apa bencana yang sedang menanti. Semuanya untuk tujuan keselamatan ditambah pula dengan galakan agama yang suruh kita menjaga pemakaian yang lebih selamat'. Iya, tudung kecil atau tudung biasa tak mengapa, asalkan mampu menjaga diri sebab dunia sekarang, tau-tau je la kan, banyak godaanya. Kadangkala hanya kita yang berhemah di jalan, tetiba sedar-sedar kita kena langgar, nasib baik pakai seat-belt...hehehe".Saya tergelak kecil. Berharap agar mengundang bibit mesra dengannya.

" Dan satu lagi, kereta sekarang macam-macam gaya dan jenama, kan? Orang ramai tergilakan kereta-kereta canggih sehingga lupa nak menjaga keselamatan. Ramai je yang berkereta canggih tapi akhirnya tercampak keluar dari keretanya sendiri apabila berlaku kemalangan yang tidak diigini. Macam tu jugak tudung, sekarang ni macam-macam fesyen, tapi masih lagi tak ikut syariat. Ketat sana, singkat sini. Bukankah itu membahayakan hidup? " Saya tersenyum. Sedaya upaya membuatkan dia terus berfikir.

"Tudung besar yang saya pakai ini bukan untuk mintak penghormatan daripada sesiapa pun. Tapi tak lari dari tujuan keselamatan. Selamat untuk diri sendiri, selamat untuk orang lain dan juga yang penting, saya nak cuba penuhi galakkan agama supaya menjaga diri melalui pemakaian."

"So, persoalan rimas atau tak, dah terjawab tadi..kan?" Saya bertanya kembali. Dia memandang bebola mata saya mencari pengertian.

"Tak rimas ke pakai tudung besar-besar?. Hmm, hanya yang pakai sahaja yang tahu. Kadang tu rimas jugak la, lebih-lebih lagi musim panas. Tapi tahan sikitla, sebab prinsip kita untuk jaga keselamatan. Sebab itu, pemandu yang paling berhemah adalah pemandu yang sentiasa menjaga keselamatannya..betul tak? Saya terus bertanya. Dan dia mengangguk.

"So, faham tak kaitan antara tudung besar dengan seat-belt?" Saya bertanya dengan lembut, memancing kefahamannya..

Dia mengangguk...

"Maaf, saya pergi dulu ya..kelas saya dah nak start" Saya bangun dari kerusi dan mohon mengundur diri.

" Iya" Jawabnya ringkas, masih lagi seolah-olah memikirkan sesuatu.

Saya berjalan meninggalkan dia menuju ke kelas sambil brmonolog sendirian.

'Hmm, ada kaitan jugak ya seat-belt dengan tudung besar ni..sebelum ni tak pernah terfikir' Tersenyum saya..moga hari ini sedikit ilmu itu mampu meluaskan selautan kebaikan...dan membukakan jalan buat mereka yang mencari jalan.. ameen.

dan saya..terus berjalan, sambil membetulkan 'seat-belt' saya yang asyik terasa longgar sahaja pin'nya...kena pakai betul-betul nanti tak selamat...hehe...

by Hanim Napiah

Tuesday, November 9, 2010

tiada mood yg dpat didescrip

gundah gulana. haih. nak nangis . jiwa sensetip . haduh . huduh. buduh. itu kau mungkin. air mata mcam dah hbis. thniah. jum ketawa . tak than. hati masih rungsing. biarkan. biarkan. aku memang deserp. -.-'

Tuesday, November 2, 2010

smile and giggle- laugh- its literally-

after all, i need motivation .

i need to win in two ways . alhamdulillah. u got it. but . still. it's hard to accept.

can't believe at all. i need consolation. yes. consolation. motivation . that's all your mistake . less effort. that's you . playing around like **** . then change zati. u need it . truly and madly. believe me . ( mcm orang gilak ckap ngn dri sndri, kne mkn ubat ko ni )

learn from mistake, be yourselves.




zatyrainz,

That's not the beginning of the end
That's the return to yourself
The return to innocence
Love - Devotion
Feeling - Emotion
Love - Devotion
Feeling - Emotion
Don't be afraid to be weak
Don't be too proud to be strong
Just look into your heart my friend
That will be the return to yourself
The return to innocence
If you want, then start to laugh
If you must, then start to cry

Be yourself don't hide
Just believe in destiny
Don't care what people say
Just follow your own way
Don't give up and use the chance
To return to innocence
That's not the beginning of the end
That's the return to yourself
The return to innocence
Don't care what people say
Follow just your own way Follow just your own way
Don't give up, don't give up
To return, to return to innocence.
If you want then laugh
If you must then cry
Be yourself don't hide
Just believe in destiny.

sudddenly i remember one lyric that i've read long ago . suits me :)

When youre feelin lost without any kind of cause
Youre just goin by the wind 'cause you dont know where to turn
Then youre turning back cause youre too afraid to face the truth
That if you take a wrong path its gonna come to burn

Well even though that can happen
It shouldnt be able to stop you
You may be burned, you may be hurt
But youll still be able to do what you gotta do

Dont say you cant
'Cause it doesnt matter how long it takes to get through the road
All that matters, all that matters, is how big a fight you put up to get through
Dont say you cant, dont say you cant, dont say you cant
'Cause you can


When other people see how long the road you gotta take is
They just say you cant do it and then they walk away
Theyre just bringing you down 'cause they know they couldnt do it themselves
This is your chance to shut them up and make them have nothin to say

Its worth it to make them see
They cant control the things you achieve
Youre the only, youre the one who
Can make your life the way you want it to be

Youve been told to never give up, even when the situation is tough
Just when you think you fell too far, all of your life long dreams could come true.
Oh oh oh


Dont say you cant
Dont say you cant
cause you can .


kau tak gagal cuma tidak mencapai target . itu posisi ko . insyaAllah, next sem, NEW CAR AS PROMISED ! :D

Monday, November 1, 2010

RESULT NAK KELUAR LAAA. -.-

baru aku sedar .

semenjak cuti, motivasi berjaya aku tlah hilang, hilang mcm angin yg lalu .

aku terlampau redha tanpa memikirkan usaha yg perlu seiring.

mungkin aku terlalu lmah.

aku cume jelak mlihat mreka yg begitu ( skdar aku yg mmahamiitu sudh memadai )

entah , zati ingt. semua perlu seiring. tujuan,niat, zealous. it's all in one.

you should change in all way .

tolak mereka. biar mereka .

ko dngan diri dn society di sekeliling ko. itu perlu dirapatkan . sudh menilai. berbicara .

diam tak bermakna aku tak tahu
diam tak bermakna aku menyokong
diam tak bermakna aku mnerima
diam tak bermakna aku gemira
diam tak bermakna aku sedih
diam tak bermakna aku malu
diam tak bermakna aku percaya
diam tak bermakna aku kalah.

tepuk dada, tanya selera . life ko, ikut acuan ko sndri :)

:D




i'm truly, madly fall in love with my religion. want to join me ? insyaAllah .

people could change. so do you , so do me. always DO . Remember. intention comes first. with strong intention, yeah, insyaAllah the actions will be great too . ohmaigod. i'm not ustazah. just trying to be a better person n i want all of you feeling the same. ( it feels like i'm .gedik. coz people could be easily said - alah kau, kubur masing2, ape kau kisah pasal aku?- but , hey, remember The Prophet Muhammad s.a.w said : Whoever, among you, sees something abominable should recify it with his hand, and if he has not strengh enough to do it, then he should do it with his tongue, and if he has no strength enough to do it , (even) then he should (abhor it) from his heart, and that is the least of faith . ( Muslim)

hm, i don't want to have the least of faith. but, eyh, in what way actually. ? maybe in writing coz i'm not good in speaking.n i know i'll say nonsense when speak. so, i think i just and need to write, from that , hmm. maybe among ten readers there will at least one reader come to get my point. hm , well, i know my blog is not too popular or lots of people come read frequently. heh. as long as i'm trying. there will no waste. indeed . kankan? haha

hm, back to our topic today. ( eceh kaw!)

i know most of you have ever heard this verse of Quran
This is because Allah has never changed a favor which He has conferred upon people until they change their own condition, and because Allah is Hearing, n Knowing. ( Al-Anfal 8:53)

hmm. As stated in Quran - Allah will not change my behaviour for me, if i, myself , refuse to change what i do, or who am i right now. It is all up to me. so obvious and clarity. Change myself , or else i will never change.Allah says He will never change anyone until they change themselves.

-penat beceramah! ade gye ustazah norba'ayah tak agak2 ?- haih. insyaAllah. everything will going to be fine. well, mind game .


p/s haih. sbab nak MUET 13th nov abeh writing english or manglish huh. berhabuk. bahana MUET ye brothers and sisters ! esok result kuar. one word to be said -tawakal-
ehem2 jahat sikit, creepy weyh ! hehe.

Limfoma dan Chemoteraphy

Satu hari harap aku punya masa untuk nukilkan kisah ini, kisah yang tak pernah terlintas di benak fikiran. Tawakal dan kasih sayangNYA saja ...