Posts

Showing posts from November, 2010

it's time to change

Image
perasaan blh berubah eh ?

semangat pun same eh ?

betul .

iman pun blh turun naik. inikan pula perasaan

stop it zaty.

jgn cuba copy community .

mereka kurang kisah kau

buat kau kisahkan ?

pelik .

aku jadi letih

mungkin itu problem aku

it's really hard to cope . but SURELY I was trying

tapi aku jelik . aku manusia. dorang pun same .

simpang-siur, bercampur baur . mungkin ada makna . mungkin ada baliknya .

you're just limiting yourselves too much kot ? entah .

ALHAMDULILLAH . aku ada agama . ada Allah di sisi aku. buat aku kuat

cuba bangun . cuba hadap . focus dgn niat yang sebenar . moga aku dapat kekalkan kekuatan ini .

zaty, remember sucess often goes to those who dare and act, it seldom goes to the timid kann ? haih.

di balik hujan ada pelangi.

kita belajar melalui kesalahan.

diri perlu dare and act .
suka hati orang nak kata ape . ade hati . ade selera. semua berbeza . hak mereka.

time being so fast . kau terleka , memang hanyut .

Mengapa Hawa tercipta saat Adam tertidur dan Hawa melahirkan saat dirinya terbangun?

Seorang laki-laki jika dia kesakitan, maka dia akan membenci. Sebaliknya wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya,, Seandainya Hawa diciptakan dari Adam As saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari sulbinya, hingga dia membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa. Sementara seorang wanita akan melahirkan dalam keadaan terjaga, melihat kematian dihadapannya, namun semakin sayang dan cinta nya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia akan menebus nya dengan kehidupannya.


Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu(jantung, hati nurani). Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikan nya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua. Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu ber…
i'm wondering why suddenly a lot of blogwalking in my shoutbox ? it looks weird. mcam tiba2. know what ? like extremely abruptly . msih pelik . aku tak bw mane2 blog pun . haish. stupor.

new part is begin with full of zealous . insyaAllah

Image
ok. tak smpai berapa minit aku akan bergerak ke uitm shah alam. kolej mawar .

akan bermula revolusi baru . semester ke-2 . atau final sem insyaAllah.

moga aku hbiskan course ni with flying colours ! owyeah! he3

doakan aku .

this sem could be tough . with 7 subjects

hope to get nice roommtes

hope to be the best part of myselves

no more honeymoon sem

no more at all

this is your last .

insyaAllah .


BEL 332-ENGLISH FOR PRE-DEGREE LAW 1
BEL 342-ENGLISH FOR PRE-DEGREE LAW 2
MTC037 - INTRODUCTION TO LAW II - B - 661671
MTC039 - INTRODUCTION TO SOCIAL PSYCHOLOGY - B - 661672
MTC087 - INTRODUCTION TO LAW III - B - 661673
MTC088 - CONTEMPORARY GLOBAL ISSUES - B - 661674
MTC099 - ECONOMIC ISSUES AND PROBLEMS - B - 661675

CHAIYOK ZATYRAINZ !! :)


You can't keep hiding from the truth.

Image
uitm shah alam

tmpat aku mula bertatih

mula belajar

mula mengenali


mula memikir

mula hadapi

mula sedar

mula fahami

apa itu kepentingan agama

apa itu kewajipan

apa itu keperluan

apa itu kasih sayang yang dibentuk atas nama SAUDARA ISLAM

syukur, aku mula berfikir, berfikir dan masih berfikir .

mulanya, aku pkir ohh, ya menutup mahkota sekadar memadai ,

menutup tubuh badan dgan membalutinya sudah enuff .

namun bila bersama mereka buat aku berfikir dan mula belajar . mula kenal keperluan untuk diisi demi msa depan , demi ISLAM itu sendiri .

membuat aku berpikir aurat itu penuh, syumul . alhamdulillah, ALLAH letak aku di tempat yg indah . ALLAH letak aku bersama mereka . syukur . aku msih ingin belajar dan belajar .

aku cintakan ukhwah ini :D





kenapa pakai tudung besar2 ya ? tak rimas ke ?

Image
Pada suatu petang....berhampiran surau Fakulti Perakaunan, UUM.

Seusai solat, saya mengambil tempat di sisi seorang perempuan melayu yang tidak bertudung. Sambil saya membetul-betulkan lipatan tudung, perempuan di sebelah saya menegur.

" Awak, boleh saya tanya?"

"Hmm, iya..boleh" Jawab saya sambil tersenyum.

"Kenapa awak pakai tudung besar-besar ya..tak rimas ke?" Dia bertanya.

Saya terdiam. Tak menyangka, itu soalannya.

"Tapi kenapa ya?"

"Tak ada apa-apa..saja nak tahu, sebelum ni tertanya-tanya sendiri je" Dia menjawab. Kelihatan dia benar-benar ingin tahu.

Saya tersenyum. Fikiran ligat berputar mencari jawapan yang sesuai. Lama merenung jauh, akhirnya tercerna satu idea.

" Hmm...sebelum saya jawab soalan tu, saya nak tanya awak dulu,boleh?"

Dia mengangguk

"Kenapa ya kalau kita naik kereta digalakkan pakai seat-belt ya? " Saya bertanya dia kembali tanpa menjawab dulu persoalannya.

"erm.." Dia berfikir smbil tangann…

tiada mood yg dpat didescrip

gundah gulana. haih. nak nangis . jiwa sensetip . haduh . huduh. buduh. itu kau mungkin. air mata mcam dah hbis. thniah. jum ketawa . tak than. hati masih rungsing. biarkan. biarkan. aku memang deserp. -.-'

smile and giggle- laugh- its literally-

after all, i need motivation .

i need to win in two ways . alhamdulillah. u got it. but . still. it's hard to accept.

can't believe at all. i need consolation. yes. consolation. motivation . that's all your mistake . less effort. that's you . playing around like **** . then change zati. u need it . truly and madly. believe me . ( mcm orang gilak ckap ngn dri sndri, kne mkn ubat ko ni )

learn from mistake, be yourselves.




zatyrainz,

That's not the beginning of the end
That's the return to yourself
The return to innocence
Love - Devotion
Feeling - Emotion
Love - Devotion
Feeling - Emotion
Don't be afraid to be weak
Don't be too proud to be strong
Just look into your heart my friend
That will be the return to yourself
The return to innocence
If you want, then start to laugh
If you must, then start to cry

Be yourself don't hide
Just believe in destiny
Don't care what people say
Just follow your own way
Don't give up and use the chance
To return to innocence
That…

RESULT NAK KELUAR LAAA. -.-

baru aku sedar .

semenjak cuti, motivasi berjaya aku tlah hilang, hilang mcm angin yg lalu .

aku terlampau redha tanpa memikirkan usaha yg perlu seiring.

mungkin aku terlalu lmah.

aku cume jelak mlihat mreka yg begitu ( skdar aku yg mmahamiitu sudh memadai )

entah , zati ingt. semua perlu seiring. tujuan,niat, zealous. it's all in one.

you should change in all way .

tolak mereka. biar mereka .

ko dngan diri dn society di sekeliling ko. itu perlu dirapatkan . sudh menilai. berbicara .

diam tak bermakna aku tak tahu
diam tak bermakna aku menyokong
diam tak bermakna aku mnerima
diam tak bermakna aku gemira
diam tak bermakna aku sedih
diam tak bermakna aku malu
diam tak bermakna aku percaya
diam tak bermakna aku kalah.

tepuk dada, tanya selera . life ko, ikut acuan ko sndri :)

:D

i'm truly, madly fall in love with my religion. want to join me ? insyaAllah .

people could change. so do you , so do me. always DO . Remember. intention comes first. with strong intention, yeah, insyaAllah the actions will be great too . ohmaigod. i'm not ustazah. just trying to be a better person n i want all of you feeling the same. ( it feels like i'm .gedik. coz people could be easily said - alah kau, kubur masing2, ape kau kisah pasal aku?- but , hey, remember The Prophet Muhammad s.a.w said : Whoever, among you, sees something abominable should recify it with his hand, and if he has not strengh enough to do it, then he should do it with his tongue, and if he has no strength enough to do it , (even) then he should (abhor it) from his heart, and that is the least of faith . ( Muslim)

hm, i don't want to have the least of faith. but, eyh, in what way actually. ? maybe in writing coz i'm not good in speaking.n i know i'll say nonsense when speak. so, i think…