Friday, February 26, 2010

the enthusiastism

ye. mcm x pcaye je. sy mmsk ? yeke ? haha. ye. itu adalah hakikatnya. hehe. arini aku msk nasi goreng kampung dn nasi goreng black pepper untuk breakfast arini. kahakah. actually, pd mulenye aku takde la cemderung ke arah mmsk ini. aku lbih suka and attractive with bake. yeahh. i love baking! sgt suke. last year bile tgk aisya ngn mama msk paper jeh aku cam. ouh. okay. smpai mama kater zati nie, mmg takde feeling nak mmsk lansung ker ? nanti g rumh orang suro msk cmner ? aku just jwb. ala, tkpe. ati msk lah kek untuk dorg. mak aku just gleng kpale jee.
haha. look, smpai mcm tu skali! well, si aisya tuh mmg tknal ngn kpkrn mmsk dier. dlm klgn sdare aku pun taw. weekk. hihih. aku just apathetic. yelaa. that year kita nak exam. obviously. not interested with anything except book. ( eheemm)

then, one day nih. aku bgun pg. well, as usual 10.a.m. hihi.bgun tuh trus rse lpar. tah knape. perut nih cam bdendang lagu muse-starlight. tah. seriously ouh. aku cam smcam jee. turun je. mama tkde. mak aku nih mmg suke g jln2 pagi2. ader aritu, dier g ikea ngn kwn dier. tgl ank dra dier sesorg je. haru kan ? ttbe blik bwk brang. -continue.. aiseh. tkpe2 mesti ade mknan dlm saji. then, bile bkak nothing! perghh. hati yg full of happiness trus tuka lagu muse-unintended acoustic versi. ( sory, aku nga mood muse so, lyn je lahh ) tkpe2. zati seorang gdis yg tidk akn mngalah. aku akn crik inisiatif sendiri. ( with gusto) cehh.aku pun da bpikir2 nak bwat maggi. msk air jap. tgah dok mnunggu smbil mnyanyi lagu muse-can'take my eyes off you. aku trnampak lak nasi yg ditingglkan oleh mama. hmm. ade due probability di situ. sme ade
- mak aku sje tgl untu dier msk nanti or
- mak aku sje tgl untuk aku msk.

hmm. ttbe bsmagat lak . yess. aku nk msk nasi goreng cina lah. haha. lalu aku pun brperang ngn kuali . mse nih mood green day- when i come around. ( ape la yg aku mngarut nih ) but btul la. we make something with a mood right ? if no mood, nothing would be happenned. kankan? mak aku pun blik dan sudah tersedia nsi goreng cina buatn aku. cehh! mak aku puji sdap sgT! mama kate rse cam mam mser skola dlu, blik jee, nenek aku da siapkan mknan. mak aku kate aku nih blh msk sbnarnye. cume mls jee. hehe. terharu sungguh!

eh, btw. actually da lmer da tpi aku x de mse nak update kat blog. haha. is it ? well, wni ngn pah dtg umh aku aritu. kami msk kek nestum dan juga biskut cornflakes. hee~ sdp! sgt x sgke.





















p/s ingt nak bwat kek choclate, tpi cam biase sgt, so kitaorg wat yg mncbr sikit KOTT. hehe. nak order ?

Wednesday, February 24, 2010

impressed me.

nice one.

P
ETIKLAH BUNGA ITU WAHAI KUMBANG SAKTI .


Bunga mekar di taman larangan
Elok kelopaknya, elok harumannya
Dijaga rapi Sang Penjaga
Dihias tertib tiada tercela

Aku menyaksikan bunga itu kembang
dan aku juga menyaksikan bunga itu layu.
Lantas! Siapa yang harus kupersalahkan?
Bunga itu? Atau kamu sang kumbang?
Atau kamu?

Tika bunga itu mula menjalar indah ke hentian tertinggi,
kau datang merampas langkahnya.
Kau datang menghalang Cintanya.
Ya!
Kamu datang menghalang cintanya
pada Raja Segala Cinta.
Masakan tidak kamu ketahui?
Cintanya itu milik Raja Segala Cinta!
Kamu tahu itu?
Kamu sedar itu?
Bukankah kamu kumbang sakti?
Mengapa tegar untukmu
merampas dan merosak cintanya pada Si Dia?

Kamu datang membawa sejuta janji
Kamu datang membawa sejuta pengharapan
Dia itu bunga, wahai kumbang.
Dia itu bunga.
Disentuh oleh tangan asing, layulah dia
Dibuai cerita angkasa melangit, terbanglah dia.

Jangan kau gantung dia tiada bertali
Jangan kau biarkan dia lemah tiada hati
Jika benar kamu kumbang sakti, bunga itu tidak perlu tersungkur.
Petiklah dia.
Secepatnya.
Lekas! Jangan sampai bunga itu hilang seri
Saktimu dan serinya akan mengembalikan cahaya alam buana ini.
Bukankah itu ajaran Rasul kita?
Bukankah itu mengelakkan kemurkaan Tuhan kita?
Dari kamu berterus-terusan menghentak kaki, ego tiada bertepi, lekaslahhh..
Petik bunga itu dan berlarilah kamu di syurga nanti

Aku sayangkan bunga
dan kamu wahai kumbang
Cinta mana yang harus kusumpah menjadi racun?
Cinta yang membuatkan bunga dan kumbang tenggelam di alam fantasi.

Siramkan air dan baja
Mentari! Pancarkan cahaya!

Sempurnakan ia mengikut acuan yang sudah ditetapkan
Jangan diambil racun berbisa andai taman syurga bisa jadi milik kalian berdua

Petik dia.
Mohon petunjuk Raja Segala Cinta
Minta restu kedua orang tua
Dan aku mendoakan sentiasa

bukan aku memaksa.
tapi aku terpaksa
sampai bila harus kau biarkan bunga itu terkulai di situ?
dia perlukan jawapan.
petik dia secepat yang kau mampu kumbang..
andai bunga itu yang hadir dalam petunjukNya
andai bunga itu yang tersenyum indah dalam mimpimu

andai kamulah kumbang sakti itu..
buktikan pada dunia kamu punya kuasa itu

Allah akan mempermudahkan segalanya.
Janji Allah itu pasti
^-^

*Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan
yang dikehendakiNya. *



[At-Talaq:2-3]

- THE BEST PART - EHEMMMM.
Buatmu bunga,
dan bunga-bunga yang sedang mekar di taman-taman yang lainnya,
aku punya hadiah buat kalian..


(Surat Terbuka Seorang Ikhwan untuk Seluruh
Akhwat di Dunia)

Ukhtifillah,
Mungkin aku memang tak romantis tapi siapa
peduli?
Karena toh kau tak mengenalku dan memang tak
perlu mengenalku.
Bagiku kau bunga, tak mampu aku samakanmu
dengan bunga terindah sekalipun.
Bagiku manusia adalah makhluk yang terindah,
tersempurna dan tertinggi.
Bagiku dirimu salah satu dari semua itu,
karenanya kau tak membutuhkan persamaan.

Ukhtifillah,
Jangan pernah biarkan aku manatapmu penuh,
karena akan membuatku mengingatmu.
Berarti memenuhi kepalaku dengan inginkanmu.
Berimbas pada tersusunnya gambarmu dalam tiap
dinding khayalku.
Membuatku inginkanmu sepenuh hati, seluruh jiwa,
sesemangat mentari.
Kasihanilah dirimu jika harus hadir dalam khayalku
yang masih penuh Lumpur.
Karena sesungguhnya dirimu terlalu suci.

Ukhtifillah,
Berdua menghabiskan waktu denganmu bagaikan
mimpi tak berujung.
Ada ingin tapi tak ada henti.
Menyentuhmu merupakan ingin diri, berkelebat
selalu, meski ujung penutupmu pun tak berani
kusentuh.
Jangan pernah kalah dengan mimpi dan inginku
karena sucimu kaupertaruhkan.
Mungkin kau tak peduli
Tapi kau hanya menjadi wanita biasa di hadapanku
bila kau kalah.
Dan tak lebih dari wanita biasa.

Ukhtifillah,
Jangan pernah kautatapku penuh
Bahkan tak perlu kaulirikkan matamu untuk
melihatku.
Bukan karena aku terlalu indah, tapi karena aku
seorang yang masih kotor.
Aku biasa memakai topeng keindahan pada wajah
burukku, mengenakan pakaian sutra emas.
Meniru laku para rahib, meski hatiku lebih kotor
dari Lumpur.
Kau memang suci, tapi masih sangat mungkin kau
termanipulasi.
Karena kau toh hanya manusia-hanya wanita.

Ukhtifillah,
Beri sepenuh diri pada dia sang lelaki suci yang
dengan sepenuh hati membawamu kehadapan
Tuhanmu.
Untuknya dirimu ada, itu kata otakku, terukir dalam
kitab suci, tak perlu dipikir lagi.
Tunggu sang lelaki itu menjemputmu, dalam
rangkaian khitbah dan akad yang indah.
Atau kejar sang lelaki suci itu, karena itu adalah
hakmu, seperti dicontohkan ibunda Khadijah.
Jangan ada ragu, jangan ada malu, semua terukir
dalam kitab suci.

Ukhtifillah,
Bariskan harapanmu pada istikharah sepenuh hati ikhlas.
Relakan Allah pilihkan lelaki suci untukmu,
mungkin sekarang atau nanti,
bahkan mungkin ti
ada sampai kau mati.
Mungkin itu berarti dirimu terlalu suci untuk semua lelaki di fana saat ini.
Mungkin lelaki suci itu menanti di istana kekalmu,
yang kau bangun dengan segala kekhusyu'an
tangis do'amu.

Ukhtifillah,
Pilihan Allah tak selalu seindah inginmu, tapi itu
pilihan-Nya.
Tak ada yang lebih baik dari pilihan Allah.
Mungkin kebaikan itu bukan pada lelaki yang
terpilih itu, melainkan pada jalan yang kaupilih,
seperti kisah seorang wanita sudi di masa lalu
yang meminta ke-Islam-an sebagai mahar pernikahannya.
Atau mungkin kebaikan itu terletak
pada
keikhlasanmu menerima keputusan Sang Kekasih Tertinggi.
Kekasih tempat kita memberi semua cinta dan menerima cinta
dalam setiap denyut nadi kita.
---

jika Allah sudah meredhainya,
petiklah bunga itu wahai kumbang sakti
moga sayap kiri itu akan membantu dirimu di atas jalan ini



Karya Asal : daffodil

Adaptasi artikel : Wanita Suci In Asih Retno

Bacaan lanjut : Tidak Mahu Fikirkan Fasal Cinta Adakah Patut?

Monday, February 22, 2010

hang out or outing ?

















c.
p













well, it almost two months da kott.
since cuti nih ( cuti ke ? ) more to menganggur lebih sesuai dan efisien. aku rse aku tak byk hang out pun ngn kwn2 aku. but best sgt sebb dorang dtg umh aku ! tgk movie sesme , msk ssme, chatchat . best2.

Outing kitaorg
- g klcc tgk sherlock holmes
- tgk adnan sempit and avatar at s.c
- bakery at kolej komuniti
-shopping at times square.
- mlwat wan and pu3 kat psar seni ( ha3. i don't think we visited them , mere shopping ) ha3
- mlwat k.l central berulang kali
- g mandi kat ulu yam ngn ika dn jirnku
- frim.
- that's all i guess.

lalu, ingin aku bingkiskan bebrapa moments yang tlah kami lalui. ecehh. but tak semua lah. byk tak save lgi dlm pc. i'm a lazy wmen , eh, lady!








Sunday, February 21, 2010

love is not a words, love is an act

mlm ni mood aku ialah perasaan. haha. yes. that. thanks kerane bagi aku mlyan prasaan cemburu ini. ianya bukan dipinta. tapi dtang scara mendadak pulak. ko hebat! congrats! buatla lagi. aku suke rse ini. rase terluka.

Saturday, February 20, 2010

be a muslim

How do I become a Muslim?

Becoming a Muslim actually is a lot easier compared to getting a visa or a passport! You become a Muslim when you accept that there is no god to be worshipped except Allah and Muhammad is His Final Messenger. The Noble Qur’an and the traditions of the Prophet (PBUH) will be the bass of a Muslim’s efforts to achieve the good life here and salvation in the Hereafter.

Do I have to register?

As proof of your status as a Muslim is required for certain things such as marriage or applying for a Hajj visa, it is better to register your testimony of faith. You may do this in a mosque or with the appropriate organization in your country. A certificate from the appropriate authority is the formal proof of your Muslim identity.

Do I have to change my name?

There is no requirement in Islam to change your name when you embrace Islam. However, it is better for you to have a Muslim name as well as it will be easier for others to identify you as a Muslim. Choose a name that reflects your desire to lead a life in the way of Allah. According to a tradition of the Prophet (PBUH), the best names in the sight of Allah are Abdullah (slave of Allah) and Abdul Rahman (Slave of The Merciful).

What is the difference between ‘born Muslim’ and those who embraced Islam?

In Islam, there is no difference whatsoever between born Muslims and those who embraced Islam. In Islam, the believers are differentiated only on the level of their piety. When a person embraces Islam, he becomes a Muslim. All believers are brothers and sisters in Islam.You become a Muslim by the Mercy of The Almighty.

Is a male required to circumcise to become a Muslim?

Circumcision is a tradition of the Prophet (PBUH). It is mentioned as fitra or a rule of cleanliness. It is obligatory for Muslims to follow the tradition of the Prophet (PBUH). It is exempted if it poses a health risk.

Do I have to stop eating pork meat immediately?

Not just pork meat. Those embracing Islam must ensure that their food consumption conforms to what is accepted as ‘pure’ in Islam. It is not just pork meat and intoxicants that are prohibited in Islam. The rule is that, all food consumed must be halal.

What is halal food?

Halal means permitted or lawful. Haram means prohibited or unlawful. To be halal, food products must be clean, pure and safe for consumption. In Islam, halal and haram apply not only to food products but to all aspects of life.

Do I have to learn Arabic?

The original is the word of Allah. It is not mandatory to know Arabic to become a Muslim. As The Qur’an is recited during prayers, one has to memorize a few chapters. The shortest chapter only has three verses. Learning Arabic will be an advantage as there is big difference between reading the translations of The Qur’an and the original text in Arabic.

Do I have to perform the daily prayers and other obligatory duties in Islam immediately after becoming a Muslim?

Allah knows what is in your heart. Obligatory duties in Islam are not “chores” that are performed reluctantly, but a part of the joy of submission to Allah The Merciful. They must be performed without delay in the spirit of gratitude to Allah The Merciful for the blessings that each of us has been given. Remember that you perform these duties not to please others but to submit to Allah The Merciful Who knows what is in your heart.

Friday, February 19, 2010

16 MARCH WILL BE THE DAY ?

well, i open my ph and abruptly got a message from ika. she told me that , spm result would be on 16 march. seems astonish huh? okey, lets count the day from today. ---- ehemm. today was 20 of ,haa. it almost 2-stgh weeks left! haha. my currently feeling ?

not sure. but obviously i'm axious and too- can't wait!. i want to see the result but i don't have the summoned to take it. hisy. funny right? but hoping. insyaALLAH. EVERYTHING n ANYTHING will be fine. i do my best? hopefully. but for sure physic would not be the a ones! haha. coz i know how i done that day. chisy! it was creepy la babe!

n spm candidates 09- gudluck guys! pray to ALLAH THE ALMIGHTY. insyaALLAH.

YA ALLAH, please give me a serenity that day. aku nie seorang yg erratic. =d

Sunday, February 14, 2010

evil n devil

ya Allah,
ake berdosa,
aku alpa,
aku hanyut,

dgn duniawi,

aku lmah,
aku tak mampu,

dgn dugaannya

bantulah aku,
iringilah aku,

kembali ke jalan mu ya ALLAH.

AKU RASE berdosa, rase hina, rase kotor dgn-Mu.

teguhkanlah imanku ya ALLAH,
ingatkanlah aku andaiku terleka dgn pentas dunia,

ampunkanlah aku ya ALLAH,

JAUHILAH Aku dgn khayalan duniawi yang sementara itu,
yang indah seketika,
yang tidak menjmin apa-apa.

kuatkanlah diri ini.
teguhkan iktikadku. teguhkan jiwaku dgn-Mu ya Allah.

ampunkanlah aku..


( 2.27 a.m 15 february)

p/s aku terlalu asyik dgn dunia sehingga terlupe siape yg memberi nikmat kepadaku.
ALLAH THE ALMIGHTY.

Wednesday, February 3, 2010

wonder what ?

Others see you as sensible, cautious, careful & practical. They see you as clever, gifted, or talented, but modest not a person who makes friends too quickly or easily, but someone who's extremely loyal to friends you do make and who expect the same loyalty in return. Those who really get to know you realize it takes a lot to shake your trust in your friends, but equally that it takes you a longer time to get over if that trust is ever broken.

~ i'm doing a personality quiz just know. coz why ? i 'm obviously bored.~

- look it like a fact. n plez add up this - insecure ! ha3. n sometimes a bit awkward ! i fell hate with myself . kahkah soo funny. deal it .-


p/s nowadays, i fell terrible , pathetic n obnoxious with everyone. why huh ? shit. iman aku smkin kurang. tidak redha dgn dunia. i 'm bad noktah.

Limfoma dan Chemoteraphy

Satu hari harap aku punya masa untuk nukilkan kisah ini, kisah yang tak pernah terlintas di benak fikiran. Tawakal dan kasih sayangNYA saja ...